DAN DRŽAVNOSTI - KUM

OSREDNJA ZASAVSKA PROSLAVA ZA DAN DRŽAVNOSTI –

KUM, 22 JUNIJ 2024

Pokrajinski odbor in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zasavje je tradicionalno priredilo slovesnost v soboto pred praznikom, Dnevom državnosti. Na Kumu pred obeležjem OZVVS Zasavje so se zbrali veteranke in veterani ter domoljubi, v počastitev praznika, ter da so skupaj obudili spomin na tukajšne dogodke junija in julija leta 1991.

Tokrat so nas s svojim obiskom na Kumu počastili minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec, ki ga je spremljal državni sekretar na MO Rudi Medved. Prisotni pa so bili tudi predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič,

župan občine Hrastnik Marko Funkl in podžupanja občine Trbovlje Vesna Jesih.

Udeleženci proslav so do enajste ure prihajali peš in s prevoznimi sredstvi iz vseh koncev Zasavja pa tudi iz Litije in Celja.

Ob enajsti uri je Kvartet Delavske godbe Trbovlje zaigral  himno nakar je predsednik OZVVS Zasavje Iztok Bastič je zbrane pozdravil in nagovoril. V govoru je spomnil na dogodke takrat, predvsem 28. junija in 2. julija 1991, ko sta enoti TO - Vod Krajevne skupnosti Dobovec in Baterija protizračne obrambe sodelovala pri obrambi oddajnika na Kumu.  Med dvema napadoma na oddajnik na Kumu je prišlo do spopada z letaloma, pri katerem so uspeli v drugem napadu letalo toliko poškodovati, da do nadaljnih poskusov napada ali zavzetja ni prišlo.

Po govoru sta zadoneli slovenski pesmi v čudoviti izvedbi peveca Riharda Majcna ob spremljavi Jerneja Piklja na harmoniki.

Slavnostni govornik minister za obrambo Marjan Šarec je v slavnostnem govoru pozdravil veterane Kuma, poudaril pomen takratnih dogodkov in pogumnih dejanj ter hkrati izrazil skrb in potrebo po sposobnosti za obrambo lastne države.

Po aktualnem govoru sta predsednik ZVVS Ladislav Lipič in predsednik zasavskih veteranov Iztok Bastič podelila, srebrna priznanja ZVVS zaslužnim posameznikom.

Priznanja so prejeli: Vid Jerič, Božo Majcen in Martin Pust. Z dvema pesmima ju je nagradil kvartet Delavske godbe Trbovlje. Sledil je odhod praporščakov in s tem zaključek uradnega dela slovesnosti.

Po uradnem delu proslave je sledilo tovariško srečanje domoljubov, veterank in veteranov, obiskovalcev, v okolici planinskega doma in v domu samem.

Slike in video je posnel Maksimiljan Rak, član OZVVS Zasavje