OBISKALI SMO OSNOVNOŠOLCE

Zasavje

VETERANI S ŠOLARJI OSNOVNE ŠOLE TRBOVLJE

Na povabilo učiteljice  Alenke Stopar in ostalih iz Osnovne šole Trbovlje smo v četrtek, 25. 5. 2023 izvedli eno urno predavanje za šolarke in šolarje vseh treh 9. razredov na omenjeni šoli. 

Veterani smo odločeni, da naše védenje o dogodkih osamosvojitve prenašamo mladim generacijam, s tem pa jim kar se da približamo dogajanje v tistem času. Dogodek smo zato načrtovali v našem načrtu za leto 2023.

Poudarek smo dali temu, kako smo sami to dogajanje takrat občutili pri nas, v Zasavju in kaj od tega so dejansko videli prebivalci Zasavja. Predstavili pa smo jim tudi nekaj avtentičnih virov. Tema o osamosvojitvi in osamosvojitveni vojni se sicer nahaja tako v zgodovinskih učbenikih, kot v učbenikih državljanske kulture in etike. Pa vendar  so bile učiteljice in učenci navdušeni, ko so predavanje na to tematiko poslušali iz ust udeležencev - veteranov, ki smo aktivno sodelovali v teh dogodkih, jih osebno doživljali.

Kot je povedala gospa učiteljica: »Predavanje je okrepilo našo zavest o pomenu svobode, enotnosti in spoštovanju v naši družbi. Hkrati nas je spodbudilo k razmišljanju o naši odgovornosti za ohranjanje teh vrednot tudi v prihodnosti…«

Seveda pa smo na koncu predavanja našli čas za odgovore na njihova vprašanja, pa tudi fotografiranje s primeri opreme in za sproščen pogovor.

Več o dogodku na spletni strani šole:

https://www.ostrbovlje.si/index.php/obvestila/item/2133-predavanje-o-osamosvojitvi-slovenije

 

Zapisal Iztok Bastič