Osnovnošolci v Pivko

Zasavje

STROKOVNA EKSKURZIJA V PIVKO VETERANI IN ŠOLARJI 1.6. 2023

Veterani OZVVS Zasavje smo v četrek 1. 6. 2023 skladno z letnim načrtom dela in dogovorom z Osnovno šolo Trbovlje izvedli strokovno ekskurzijo v Park vojaške zgodovine v Pivki.

Razlog je odlično sodelovanje z OŠ Trbovlje, kjer smo za učence letos pripravili dve predstavitvi dogajanja ob osamosvojitvi Slovenije v letih 90/91 s poudarkom na dogajanje v Zasavju ter predstavitvijo lastnih doživetij. OZVVS Zasavje pa smo tudi zavezani k prenašanju védenja in sporočil dogodkov, katere smo sami doživljali, na mlade generacije ter s tem ohranjanje zgodovinskega spomina.

V Park vojaške zgodovine smo prispeli ravno ob naročeni uri. Ker je štela skupina učencev 50, smo jo razdelili v dve skupini, katere sta prevzela vodiča parka.

Učenci so si ogledali razstavljene artikle in poslušali zgodbe od nastanka vojašnice, ki jo je zgradila Italija, do razlogov zakaj ravno v Pivki, ki leži na strateškem področju.

Ogledali so si opremo prvih tankov do raznoraznih primerkov, nekaterih odkritih šele nedavno (motor strmoglavljenega Angleškega letala Spitfire).

Sledil je še zanimiv ogled in prikaz zbirke iz časa 90/91 in prikazov tistega obdobja. Nekateri učenci so ugotovili, da ima njihova stara mama prav takšno dnevno sobo...

To je bil še en dokaz za njih, da dogodki le ne segajo tako zelo nazaj v preteklost.

Nad ogledom so bili navdušeni in počasi smo se pripravili na povratek. Sledilo je še skupinsko fotografiranje pri maketi tanka. Učenci in učiteljice, zahvala gre predvsem gospe učiteljici Alenki Stopar, so nam pripravili presenečenje, ter nam podarili sliko - ½ kolagrafija z naslovom Rudarstvo – njihov lasten izdelek. Prebrali pa so nam še zahvalni zapis za vse izvedene aktivnosti. Veterani pa smo učiteljici Alenki za pomoč pri pouku podarili zbornik o slovenskih hraniteljih orožja, katerega so si učiteljice takoj z veseljem ogledale in v sopotniku Martinu Pustu prepoznale enega izmed njih.

Vrnili smo se v Trbovlje in se poslovili, učenci 9 letnikov pa bodo, še malo, zapustili OŠ, s seboj pa, upamo, odnesli tudi nekaj spominov in dogodkov iz časa osamosvojitvene vojne 90/91, kar je bil naš namen.

Zapisal I.B.