POHOD IN AKTIVNOSTI V SPOMIN NA HRANITELJE OROŽJA

Zasavje

V prijetnem sobotnem jutru 14. 10. 2023 smo se člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zasavje skupaj s OZSČ Trbovlje in Hrastnik zbrali na strelišču OZSČ Trbovlje, kjer sta pohodnike pozdravila predsednik OZSČ Trbovlje Bojan Šopar  in predsednik ZVVS Zasavja Iztok Bastič. Na kratko sta predstavila aktivnosti tega dne in pohodnikom zaželela dobro in varno hojo ter prijeten dan. V sklopu aktivnosti sta potekala tudi strelsko tekmovanje z malokalibersko puško na 50m in tekmovanje v kuhanju vojaškega obroka - fižola (,,pasulj,,).

Prva skupina pohodnikov se je s strelišča Agnez odpravila do Rudija Žagarja.  Pot nas je vodila čez Kipe do opuščenega skladišča Cementarne Trbovlje. Tu je Bojan Šoper na kratko orisal dogajanje 90/91 vezano na predajo in čuvanje orožja, ki se je vršilo prav na tem mestu. Pot nas je naprej vodila do domačije Žagar, kjer nas je pričakal Rudi z družino. V prijetnem druženju smo se vsak na svoj način spomnili dogodkov, ki so zaznamovali tisti čas 

Druga skupina se je z vozilom odpeljala do Dobovca, od koder so se napotili proti Završju. Pot jih je vodila do doma Jožeta Garmuša, ki je obrazložil dogajanje vezano na hrambo orožja. Ob prijetnem Klepetu so pohodniki nadaljevali z druženjem.

Pohodniki iz Hrastnika so se najprej odpravili v Črdenc na kmetijo Pust, kjer je družina leta 1990/91 sprejela orožje in ga hranila v skednju nad hlevom. Tu nam je Tine Pust pripovedoval, kako je prišlo do tega, da je bilo orožje shranjeno na kmetiji in kako je v tistem času potekalo življenje domačinov.

Od tu smo se odpravili proti Kalu, kjer smo se ustavili na kmetiji Gorenc. Na kmetijo so istega leta prestavili orožje iz bivše kalske šole, shranili pa so ga v klet. Tudi tu nam je domačin Tonček Gorenc predstavili potek prevzema orožja in čas, ko je bilo orožje na domačiji.

Gospodinja nas je presenetila z okusno malico in pijačo, v dolino pa smo se vračali po planinski poti Kal-Ravne-Hrastnik. 

Popoldan smo ze vsi pohodniki in udeleženci zbrali zopet na Agnezu, kjer je potekal zaključek aktivnosti. Tu je zbrane pohodnike in udeležence ob zaključku pohoda pozdravil veteran, pripadnik MSNZ in častni predsednik ZSČ Miha Butara, ki je poudaril pomembnost in veličino dogodkov tistega obdobja. Ob pozdravu in zahvali predsednika OZSČ Trbovlje Bojana Šoperja in predsednika Območnega združenja VVS Zasavje je sledila je še podelitev medalj najboljšim strelcem. Ti so bili iz vrst OZSČ Trbovlje. Komisija za ocenjevanje pasulja je imela težko nalogo, saj so bili vsi izdelki okusni in odlični. Na koncu je slavila kuharska ekipa Društvo kmečkih žena in deklet Trbovlje.

Zaključne Slovesnosti so se udeležili tudi nekateri hranitelji orožja. Predsednik OZVVS Zasavje jim je ob tej priložnosti v zahvalo in spomin izročil publikacijo - spominski zbornik 2020 ,,Tajna skladišča orožja TO v letih 1990 in 1991.

Zapisal I.B.

Foto: M.Rak, I.B.