SPOMINSKO OBELEŽJE PRI ROVU RUDNIKA ZAGORJE OB SAVI

Zasavje

SPOMINSKO OBELEŽJE PRI ROVU RUDNIKA ZAGORJE OB SAVI

Župan Občine Zagorje ob Savi g. Matjaž Švagan je že ob koncu lanskega leta prisluhnil pobudi predsedstva OZVVS Zasavje, s katero smo predlagali primerno obeležitev rova Rudnika Zagorje ob Savi, povezanega z dogodki med osamosvojitveno vojno.

Obeležje je povezano z dogodki po zavzetju skladišča JLA v Zaloški Gorici, ko so enote Teritorialne obrambe 29. JUNIJA 1991 zasedle omenjeno skladišče. Izdan je bil ukaz, da je skladišče potrebno čim prej izprazniti. Pri tej nalogi smo sodelovali tudi Zasavski teritorialci. Tako smo v treh nočeh, začenši 30. JUN. 1991, z nočnimi transporti in s pomočjo nekaj rudarjev iz tega rudnika, v glavnem in nekaj stranskih rovih skrili za okoli 120 ton MES in streliva večjega kalibra, ki so bile namenjene republiškim rezervam.

Tako smo v petek, 25. 6. 2021 ob 19. uri v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi in ZSČ Zagorje izvedli slovesnost ob Dnevu državnosti, in svečano odkrili spominsko ploščo pred vhodom v rudniški rov Rudnika Zagorje ob Savi.

S postavitvijo tega obeležja pa smo tudi Občino Zagorje ob Savi postavil ob bok tistim slovenskim občinam, ki so v času slovenske osamosvojitvene vojne slovenskim obrambnim silam aktivno pomagale v obrambi naše novo nastajajoče domovine.