Strokovna ekskurzija Pivka in Ankaran

Zasavje

STROKOVNA EKSKURZIJA V PIVKO IN ANKARAN 30.  5. 2023

Veteranke in veterani OZVVS Zasavje smo v torek 30. 5. 2023 skladno z letnim načrtom dela izvedli strokovno ekskurzijo v Pivko in Ankaran, Koper. Ideja je bila obisk teh dveh lokacij, saj sta simbolni in dejanski lokaciji začetka in konca naših vojnih osamosvojitvenih aktivnosti. Primorci pa so, v mojih očeh, s svojim domoljubjem tudi zaradi obdobja od prve do konca druge vojno pod Italijo, pravi zavedni Slovenci.

Po načrtu in programu smo se najprej odpravili do vojašnice v Pivki. Od tu (vojašnica je sedaj Park vojaške zgodovine – muzej) je že 26. junija ob 11.10 uri krenila kolona tankov in vojaških vozil proti mejnemu prehodu Nova Gorica ter je s tem JLA začela agresijo na R. Slovenijo. V Spodnji vojašnici v Pivki  v kateri domuje 45. center oklepnih goseničnih bojnih vozil pa smo imeli dogovorjen prvi postanek. Tam nas je sprejel podpolkovnik Benjamin Kovačič, sicer poveljnik 157. Logističnega polka iz Šentvida, ki se je v enoti slučajno nahajal. Skupaj z nadporočnikom Vašlom Kunstlom in pripadniki sta nam na kratko predstavila enoto in njihove aktivnosti Podrobno smo si lahko ogledali tudi naš najboljši tank M-84.

Sledila je vožnja do Ankarana, kjer so nas gostili v vojašnici Slovenski pomorščaki. Sprejela nas je kapetanka fregate (podpolkovnica) Renata Barovič, izvršilna častnica v 430. Mornariškem divizionu.  Za nas so pripravili krajši ogled predstavitev enote ter njene zgodovine, ki je lično predstavljena v spominski sobi vojašnice. Z drugo skupino smo si zunaj ogledali potaplaško opremo, ki jo uporabljajo mornarji potaplači pri svojem delu.

Tretja skupina pa smo si za vojašnico lahko ogledali še hiperbarično komoro, katere uporabo za zdravljenje potapljaške bolezni, so nam nazorno opisale pripadnice sanitetne enote diviziona.

Poslovili smo se ter odšli proti Luki Koper, kjer smo si ob cesti ogledali spominsko obeležje tetraeder na mestu, kjer so pripadniki TO in Milice uničili in onesposobili BOV JLA. Pot smo nadaljevali v samo Luko Koper in si iz avtobusa ogledali vso razsežnost tega našega največjega pristanišča. Spomnili smo se, da je to hkrati kraj, kjer smo 25. oktobra 91, pospremili iz Slovenije še zadnjega vojaka JLA in poslali suvereni. Takrat so se vojaške aktivnosti osamosvojitve končale.

Na pristaniškem privezu žal ni bilo ladnje Triglav, smo si pa zato ogledali in prisluhnili predstavitvi hitre patruljne ladje Ankaran. Ogled je bil nadvse zanimiv, pa tudi kratek, saj smo se po skupinski fotografiji odpravili na malico v Koper.

Zadnji del načrtovnega ogleda – kraj kjer je bila strani letal RAF septembra 44 potopljena prestižna italijanska čezoceanska ladja REX (le ½ metra krajša od Titanika, najhitrejša v svojem času v prečkanju Atlantika, s 6 potniškimi zvezdicami, itd) smo izvedli le krajše opisno, saj nam je presenečenje pripravil g. Ledinek, ki nam je omogočil ogled kleti Vina Koper, katerega vino smo tudi degustirali ter na koncu zadovoljni zapustili klet in se vrnili v Zasavje.

Eksurzija v Slovensko Istro nam bo ostala v lepem spominu. Hvala vsem, ki so nam to omogočili.

Zapisal I.B., slike arhiv OZVVS Zasavje