Uspešno izvedena strokovna veteranska ekskurzija v Brda

Brda

V soboto, 3. 10. 2020, smo izvedli strokovno ekskurzijo in obiskali zahodni del Slovenije – Brda. Prvotna izvedba te ekskurzije je bila v letnem načrtu predvidena v mesecu maju, vendar je takrat zaradi poznanih ukrepov in priporočil NIJZ, povezanih z omejitvijo širjenja virusa COVID-19 ni bilo moč izvesti.

Ker  je nekdanji predsednik OZVVS Brda Mitja Močnik program ekskurzije pripravil že meseca maja, smo vmesni termin med prvim in drugim valom prisotnega virusa izkoristili in ekskurzijo vseeno izvedli. Vsi prijavljeni veterani so že ob prijavi bili seznanjeni, da bomo na ekskurziji strogo upoštevali veljavna priporočila in ukrepe s ciljem preprečevanja virusa. In res je bilo tako; nošenje maske ni nobenemu od prijavljenih predstavljal problem, Martin in Zdenko pa sta skrbela, da so naše roke bile redno razkužene pred izstopom in ob vstopu v avtobus.

Do prihoda v Brda smo potrebovali le eden počitek na avtocesti. Mitja nas je pričakal v Humu v Brdih. S panoramsko vožnjo smo si ogledali južni in nižinski del Brd, Dobrovo, pogled na Števerjan, Plečnikovo cerkev v Gornjemu Cerovem, t.i. Gredič iz nadaljevanke Štorija, Vilo Vipolže,  italijanska Brda imenovana Collio itd.

Po prihodu na grad Dobrovo v Goriških Brdih smo si vzeli čas za okrepčilo,  na dvorišču gradu nas je sprejel in pozdravil predsednik OZVVS Brda Jože  Abramič sledil pa je individualen ogled gradu.

Sledila je vožnja do Šmartnega pri Kojskem. To je staro utrjeno srednjeveško naselje, kjer smo si ogledali TIC Brda, staro Briško hišo, cerkev Sv. Martina s freskami slikarja Toneta Kralja, trgovinico z domačimi izdelki iz sivke in oljk. Obisk stojnic z domačimi izdelki iz sadja in medu pa je zaradi plohe žal odpadel.

Nato smo se iz Šmartnega peljali v Gonjače, se povzpeli  na razgledni stolp, ki nudi razgled na Brda, Furlanijo, Benečijo, Dolomite, Karnijske in Julijske Alpe, Trnovski gozd, Vipavsko dolino, Kras in Tržiški zaliv. Po razgledu pa smo si privoščili kozarček vina v gostilni nasproti stolpa.

Sledila je vožnja iz Gonjač pri Kojskem do obeležja in ogled obeležja "Slovenija 1991" na vpadnici na Sabotin,  nato pa smo se odpeljali do Šempasa, kjer smo si na turistični kmetiji Malovščevo privoščili kosilo.

Po kosilu pa smo se poslovili od našega gostitelja in hkrati tudi turističnega vodiča Mitje Močnika, ter se odpravili proti Zasavju.