Utrinki z razstave v Hrastniku

Zasavje

RAZSTAVA VOJNA ZA SLOVENIJO 1991 V HRASTNIKU

Razstavo smo iz Trbovelj preselili v Galerijo Delavskega doma Hrastnik, kjer smo jo na ogled postavili v ponedeljek 29. 1. 2024. Tam je bila na voljo za ogled vsak dan med 17. in 19. uro do četrtka 1. 2. 2024. Na ogled smo že na dan postavitve povabili predvsem naše člane in člane KoDVZ  iz Hrastnika. Obiskala sta nas tudi podpredsednik PVD Sever Zasavje in predsednica ZB za vrednote NOB Hrastnik v naslednjih dneh pa kar nekaj obiskovalcev, ki so tisti čas doživeli tako ali drugače.

Razstavo smo postavili predvsem z namenom, da si jo ogledajo šolarji. Dogovorili smo se z OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik. Tako nas je pod mentorstvom učiteljice gospe Tine Šantej že naslednji dopoldan obiskal razred devetošolcev. Predavali smo jim o dogajanju leta 90/91 ter jim razkazali rastavo.

Naslednji deveti razred, ki si je ogledal razstavo je bil tudi iz OŠ NH Hrastnik. Tudi njim smo predavali iz lastnih izkušenj o obdobju osamosvajanja Slovenije. Šolarji so postavljali vprašanja, mi pa smo jim podali odgovore za njihovo boljše razumevanje.

Ob drugem obisku smo izkoristili priložnost in gospe Tini Šantej vročili priznanje SREBRNI ZNAK ZVVS, katerega je za uspešno sodelovanje ter razvijanje prepoznavnosti veteranov v Zasavju, prejela v letu 2023. Vročiti smo ji ga želeli na slovesnosti na Kumu, vendar je bila takrat žal odsotna.

Dne 1. 2. 2024 so razstavo obiskali še šolarji iz Podružnice Dol pri Hrastniku. Tudi njim smo enako predavali o osamosvojitvenih dogodkih, zopet s poudarkom na aktivnostih v Zasavju. Po ogledu razstavnih panojev pa smo, kot predhodnikom, tudi njim pripravili še ogled uniform teritorijalcev in orožja, ki smo ga v tistem času imeli v TO za obrambo samostojnosti.

Z ogledom okoli 65 šolarjev smo tako zaključili z razstavo VOJNA ZA SLOVENIJO 1991 pri nas in jo predali naslednjim razstavljalcem.

Besedilo IB,

Slike OZVVS Zasavje