VETERANI S ŠOLARJI OŠ IVANA CANKARJA TRBOVLJE

Zasavje

V sredo, 17. 1. 2024 smo člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zasavje letos prvič pripravili predavanje za šolarje.

Dogovorili smo se za obisk v Delavskem domu Trbovlje, kjer smo imeli že postavljeno razstavo 30. obletnica vojne za slovenijo 1991. Učence 9. razreda Osnovne šole Ivana Cankarja Trbovlje sta spremlajli učiteljici zgodovine Katja Šmit in Mojca Lazar Doberlet. Prijazno smo jih sprejeli, pozdravili, se uvodoma predstavili in pričeli z uro tematike o času osamosvajanja Slovenije in vojni za samostojno Slovenijo. Po uvodni predstavitvi širšega dogajanja, ki je sovpadalo v tisti čas, smo jim predstavili še svoj pogled, dojemanje in spomine. Šolarje je tematika zelo pritegnila, ni manjkalo vprašanj, svoj delež pa sta prispevali tudi obe učiteljici.

Po končanem predavanju smo šolarje popeljali še skozi razstavo OSAMOSVOJITVENA VOJNA 1991 v galeriji Delavskega doma. Šolarji so bili s predstavljeno vsebino zadovoljni, še posebaj sta jih zanimali tudi uniformi teritorijalcev iz tistega obdobja in razstavljeni kosi varnega, onesposobljenega orožja iz leta 1991.

Naslednji dan v četrtek 18. 1. 2024 smo v dopoldanskem času, tokrat s spremenjeno sestavo, ponovili predavanje ter prej omenjeno vsebino še z enim 9. razredom osnovnošolcev OŠ Ivana Cankarja Trbovlje.

Razšli smo se z dogovorom, da se s šolarji srečamo zopet v mesecu juniju 2024, z novimi vsebinami na isto tematiko.

Besedilo I.B.,

slike OZVVS Zasavje