VETERANI S ŠOLARJI OŠ TRBOVLJE

V petek, 26. 1. 2024 sva člana Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zasavje ponovno pripravila predavanje za šolarje. Z učiteljico zgodovine gospo Alenko Stopar smo se dogovorili za obisk v Delavskem domu Trbovlje, kjer smo imeli še postavljeno razstavo 30. obletnica vojne za slovenijo 1991.

Ta dan nas je obiskalo kar šestdeset šolarjev iz treh 9. razredov Osnovne šole Trbovlje, katere sta spremljala še en učitelj ter njihova razredničarka. Prijazno smo jih sprejeli, pozdravili, se uvodoma predstavili in pričeli z uro tematike o času osamosvajanja Slovenije in vojni za samostojno Slovenijo. Uvodoma smo predstavili širši okvir dogajanja, ki je sovpadalo v tisti čas, ter jim hkrati predstavili še svoj pogled in naše dojemanje ter spomine. Šolarje je tematika pritegnila, ni manjkalo vprašanj, svoje spomine pa je z nami delila tudi učiteljica.

Po končanem uvodnem predavanju smo šolarje vodeno popeljali še skozi razstavo OSAMOSVOJITVENA VOJNA 1991 v galeriji Delavskega doma. Šolarji so bili s predstavljeno vsebino zadovoljni, zanimali sta jih tudi uniformi teritorijalcev iz tistega obdobja in razstavljeni kosi varnega, onesposobljenega orožja iz leta 1991, katere smo jim pobližje pokazali.

Razšli smo se z obljubo, da se s srečamo zopet v mesecu juniju 2024, z novimi vsebinami ter isto tematiko.

I.B.

slike OZVVS Zasavje