VETERANSKI STROKOVNI IZLET NA KOROŠKO IN V CELJE

 

Enajstega maja smo se veteranke in veterani napotili na Koroško, da bi si ogledali prizorišča pomembnih dogodkov iz leta 1945 in 1991 ter predstavitev dinamičnega delovanja Celjskega bataljona in njihove opreme.

Naš prvi cilj je bil obisk Poljane na Koroškem, kjer so potekali 14. in 15. maja 1945 zadnji boji na slovenskih tleh med slovenskimi partizanskimi enotami in mešanimi nemškimi enotami z enotami vojske NDH.

Predsednik OZVVS Zasavje Božo Majcen nam je na terenu pri Poljani nazorno predstavil postavitve naših in tujih vojsk ter kako se je spopad odvijal.

Od tod smo se peljali do mejnega prehoda Holmec, kjer nas je pričakal podpredsednik OZVVS Mežica Zdravko Moličnik. Predal nam je pozdrave mežiškega župana Dušana Krebela in nam podrobno predstavil potek poizkusa JA zavzetja mejnega prehoda, saj je med 27. in 29. junijem 1991 bil prisoten kot pripadnik TO, ko so skupaj s pripadniki Slovenske policije obranili Holmec.

Zapeljali smo se še do pomnika na koroške dogodke leta 1991, ki stoji točno nasproti dvorca Bukovje na levem bregu Drave.

Odbrzeli smo priti Celju, se v Vojniku »Pri Medvedu« ustavili za kosilo ter pohiteli na celjsko sejmišče, kjer smo si ogledali še moderno vojaško opremo in dinamično delovanje s helikopterjem pripadnikov Slovenske vojske.

Pozno popoldan smo se odpravili v zasavske doline, domov.

MM, foto Maks Rak